Yin & Yang :  de kunst van het evenwicht

Een tijdje geleden kocht ik op de veiling een antiek beeld van een Chinese godin. Zoals meestal bij de aankoop van kunst was dit vanuit een impuls. Liefde op het eerste gezicht. Ik was direct geraakt door de evenwichtige schoonheid die het beeld uitstraalde. Pas toen ik het in huis een plek had gegeven ging ik het eens rustig bekijken. Eigenlijk was het geen “godin” maar eerder een androgyne figuur , aan de bovenkant meer man, het onderste gedeelte meer een vrouwenschoot.  De rechterhand opgeheven , de linker ontvankelijk.  Een toonbeeld van evenwicht, compleetheid, heelheid, van evenwicht tussen yin en yang.
“Yin” wordt wel onze vrouwelijke kant genoemd, het is de linkerkant van ons lichaam  - die correspondeert met de rechter hersenhelft – en staat voor ontvankelijkheid, ruimte maken, luisteren, verdraagzaamheid, verbinding zoekend, in kunnen voelen hoe het met de ander gaat, creativiteit.  “Yang”  is onze mannelijke zijde en is sturend, doelgericht, actief , analyserend, assertief , ‘go-and-get-it’.
Het Chinese yin-yang symbool bestaat uit een cirkel – die staat voor de heelheid  - met daarin een zwart vlak met een witte stip en een wit vlak met een zwarte stip , waarmee wordt aangegeven dat iedere hoedanigheid het tegendeel al in zich draagt. Als één van de vlakken een te grote ruimte gaat innemen in de cirkel, dan komt er vroeg of laat een tegenkracht in werking om de balans te herstellen.
Als Wezen zijn we die hele cirkel . Vanuit de ongemanifesteerde “hemelse” wereld waar alles heel is , komen we als mens op aarde waar twee polen zijn. Plus en min, dynamisch en magnetisch, yang en yin. In dit krachtenveld wordt je lichaam gevormd en alle overige materiële zaken waar we voor een bepaalde periode ervaringen mee opdoen.
Ons hele leven zijn we aan de slag met het evenwicht tussen yin en yang. Als je dit evenwicht niet hebt,  is het moeilijk om het contact met je wezenlijke heelheid te ervaren. Vooral als er geen bewustzijn is over een disbalans, gaat er onbewust veel energie naar mensen in je omgeving die dat voor jou moeten compenseren.   Met andere woorden, als je teveel op de ene of de andere pool zit, zoek je relaties – privé of zakelijk – die jou met de tegengestelde pool moeten aanvullen.  Dat creëert afhankelijkheid. Mensen hebben elkaar dan zo dringend nodig dat er al snel onvrijheid ontstaat in de vorm van bezitsdrang, machtspel en manipulatie.
Met beide benen op de grond staan is in dit verband een aardige uitdrukking omdat het uiteindelijk betekent dat je linker en rechter kant in balans zijn, de mannelijke en vrouwelijke pool krijgen evenveel gewicht in je leven.
Onze cultuur is al eeuwenlang uit balans , met teveel nadruk op de “yang-waarden”  Bij te veel yang verwordt assertiviteit tot agressie, is er een gebrek aan ruimte (letterlijk en figuurlijk) en een overwaardering voor het bereiken van doelen zonder stil te staan bij de weg daar naar toe. Oorlog en een ecologische crisis zijn onder meer de gevolgen.  De Aarde is zich aan het roeren om het evenwicht te herstellen en beetje bij beetje ook de mensheid.
Ook in het bedrijfsleven hebben lange tijd de yang-waarden geprevaleerd.  Meestal is de top van het bedrijf te veel yang en om dit te compenseren worden er in de lagere echelons dan automatisch medewerkers aangetrokken met te veel yin. Of ze worden in een yin positie gemanoeuvreerd .  Onderin de organisatie wordt geklaagd dat er niet naar de mensen wordt geluisterd en dat er te veel regels en directieven zijn, in de top wordt gezucht dat er zo weinig initiatief en eigen inbreng van de mensen komt.
Als je dat wilt veranderen moet je daar plaats voor maken want  iedere nieuwe geboorte (letterlijk of figuurlijk) vraagt om ruimte.  De wens tot iets nieuws is yang, de overgave aan het noodzakelijke vrije creatieve proces, is yin. Doelgericht als mensen vandaag zijn hoor ik ze zeggen “daar hebben we geen tijd voor”.  Echter, als je de tijd niet neemt heb je geen ruimte voor vernieuwing en ben je jezelf alleen aan het herhalen of een ander aan het kopiëren.
Neem tijd voor stilte, creëer ruimte en leer luisteren – naar anderen en naar je innerlijke stem. Want iets moois, iets origineels, iets wat authentiek is , komt altijd voort uit de gelijkwaardige inbreng van yin en yang.


Ans  Carels
2007

^ Naar boven